Dziś tłusty czwartek. Z tej okazji proponujemy sprawdzony przepis na krucho-drożdżowe rogaliki z pysznym nadzieniem z konfitur z czarnej porzeczki i malin z nalewki (konfitury z naszej spiżarki można zakupić na miejscu).
Oto mój sprawdzony przepis – zawsze się upiecze:
Składniki:
1 kg mąki
400 dkg margaryny/masła
4 całe jajka
1 żółtko
4 łyżki cukru
4 łyżki śmietany
8 dkg drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
troszkę ciepłego mleka
Do nadzienia – konfitury z czarnej porzeczki, owoce z nalewki – w tym wypadku maliny
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę, margarynę, jajka, proszek, śmietanę i pozostałe składniki mieszamy, dolewamy mleko z drożdżami i zagniatamy tak, by wszystkie składniki połączyły się w gładką masę.
Ciasto formujemy w kulkę, owijamy w lnianą ściereczkę i wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie ( po godzinie )– jest gotowe do formowania rogalików.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm, wycinamy trójkąty. W środek wyciętego trójkąta wkładamy nadzienie i rolujemy zaczynając zawijać od dłuższego boku.
Układamy gotowe rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 – 20 minut.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego