Rogale, którymi się chwalę

Dziś tłusty czwartek. Z tej okazji proponujemy sprawdzony przepis na krucho-drożdżowe rogaliki z pysznym nadzieniem z konfitur z czarnej porzeczki i malin z nalewki (konfitury z naszej spiżarki można zakupić na miejscu).

Oto mój sprawdzony przepis – zawsze się upiecze:

Rogale, którymi się chwalę

Składniki:

1 kg mąki

400 dkg margaryny/masła

4 całe jajka

1 żółtko

4 łyżki cukru

4 łyżki śmietany

8 dkg drożdży

1 łyżeczka proszku do pieczenia

troszkę ciepłego mleka

Do nadzienia – konfitury z czarnej porzeczki, owoce z nalewki – w tym wypadku maliny

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę, margarynę, jajka, proszek, śmietanę  i pozostałe składniki mieszamy,  dolewamy mleko z drożdżami i zagniatamy tak, by wszystkie składniki połączyły się w gładką masę.

Ciasto formujemy w kulkę,  owijamy w lnianą ściereczkę i wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą.   Gdy ciasto wypłynie ( po godzinie )– jest gotowe do formowania rogalików.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm, wycinamy trójkąty. W środek wyciętego trójkąta wkładamy nadzienie i rolujemy zaczynając zawijać od dłuższego boku.

Układamy gotowe rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 – 20 minut.

Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

Smacznego